Suositut ja modernit pienet puu- tai hirsitalot, niin sanotut mummonmökit eivät ole Pälkäneellä mikään uusi juttu. Luopioisten kirkonkylälle on rakentunut suosittu ja viihtyisä Viher-Kostiala, pieni kylällinen uusia mummonmökkejä eli noin 40-60 neliön kokoisia asuinrakennuksia, joissa on kaikki tarvittava muttei mitään ylimääräistä. Mummonmökkejä voi rakentaa myös Pälkäneen keskustan tuntumaan, Kostianvirran kylään.

Pikkuniityn kotikortteliin on kaavoitettu seitsemän pienen, 500 m2 kokoisen tontin minitalo- ja mummonmökkialue. Pieni, sievä muttei ahdas tontti sopii hyvin yksinasuville ja pariskunnille, jotka kaipaavat kotipesää Pälkäneeltä.

Pieni talo, iso tontti

Vaikka Kostianvirran kylän isommille tonteille mahtuu isompikin huvila tai suuren perheen koti, ei alueen kaava estä pienen talon rakentamista. Yhtenäisen rakennustavan muodostamiseksi on lähes kaikilla tonteilla määrätty asuinrakennuksen harjan suunta ja tonttikohtainen kerrosluku, mutta alarajaa talon koolle ei ole säädetty.

Väljä tontti ei estä pienen talon rakentamista. Tilaa riittää vaikka kunnon puutarhalle ja omille hedelmäpuille - alueen maaperä onkin sopivasti jo 1700-luvulta asti viljeltyä peltoa, eli muhevaa ja viljavaa maata. Tai pidä tasainen tila vapaana ja pystytä vaikka jalkapallomaalit! Kentän koosta eivät korttelin yhteiset höntsyt varmasti jää kiinni.

Kaavaselostuksessa lukee myös seuraavaa: "Tonttien väljä mitoitus ja kaavamääräykset mahdollistavat alueelle toteutettavan ekologisesti kestävää rakentamista ja asumista. Tonteilla on riittävästi tilaa esimerkiksi maalämpöjärjestelmän ja kaksoisvesijärjestelmän rakentamiseen sekä hulevesien imeyttämiseen. Väljät tontit mahdollistavat ilmansuuntien huomioimisen ja passiivisen lämpöenergian hyödyntämisen rakentamisessa."

Kostianvirran kylän edulliset ja sallivat tontit mahdollistavat siis monenlaisen rakentamisen. Lue lisää tonteista Info-sivulta.

Viher-Kostialasta ja mummonmökeistä Pälkäneellä voit lukea muun muassa Helsingin Sanomista, Aamulehdestä tai viherkostiala.fi:stä.